Слике са Хелма.Пек -

Слике са Хелма.Пек -
ПоРтАл | СУРУТКА СУРБИТА.Слике са Балкана, Звижд, Пек, пролеће 2014

Translate

Претражи овај блог

субота, 10. октобар 2015.

PARIZ OD STALNOG DOPISNIKA

Istinska priča u tuđem povezu 
MIKAEL se probudio rano, iako, u principu, voli da razvlači jutro. Popio je produženu kafu bez doručka i lagano se uputo ka redakciji svog lista, pešice, bez automobila, koji već odavno ne vozi, još od razvoda. Prvih nekoliko sati za pretrpanim radnim stolom sporo su proticali. A onda je usledio telefonski poziv koji je sve promenio u životu ovog briljatnog sredovečnog novinara ekonomske rubrike. Dobio je trag koji ga je iz njegovog Stohkolma odveo do špijunske afere u Merilendu. Sve, zamalo, da ga košta glave, u zapletu intrige koju mu je zamesila vešta hakerka. Snagu da izdrži dala mu je njegova gotovo dvadeset godina mlađa ljubavnica, koleginica iz revije, koja s njim održava strasnu vezu uz prećutni pristanak muža.
Mikaelov život je krajnje zanimljiv. Nikada ne zna kuda će da ga odvedu paralelne linije iz dramaturškog zapleta njegove svakodnevice. Preskoci u filmu su spektakularni, promene brze i neočekivane.
Već sledećeg jutra, našao se u Parizu. Rana jesen je sipala zlato kroz krošnje bulevarskog drvoreda dok su njegovi koraci uranjali u meku prostirku trotoara Grada svetlosti. Idiličnu razglednicu upotpunjavali su mirisi svežeg peciva. Stajala je pred vitrinom. Primetio je njen pogled, zastao i zapodenuo razgovor, prisećajući se neobičnog susreta s tamnoputom lepoticom samo sat ranije, na klupi, u parku raspuklom u crvenim tonovima japanskog javora. Obično stidljiv i nespretan u odnosu s ženama, najednom se našao u krajnje nesvakidašnjoj situaciji da može da bira. Sam je sebi ličio na animaciju iz svemogućeg stripa.
Nešto kasnije, iz sentimentalne biosfere prešao je na unutrašnju mirkofloru. Sedeo je za stolom u poznatom restoranu i lagano prčkao po iznutricama u tanjiru, razmišljajući o sopstvenom stomaku, ružičastom veluru creva, svemu onom što prođe kroz organizam i uticaju hrane na dobre vibracije, nervni sistem i mentalno zdravlje. Svoja zapažanja prenosio je u beležnicu u vidu šarmantnih ilustracija i anatomskih karikatura.
Sledećeg dana, počele su da ga opsedaju morbidne slike ritualnih ubistava i prokletstava totema, začaranih fetiša i crne magije, prožeti srceparajućim urlicima fantoma iz dubine afričkih verovanja. Sve je postajalo tamnije. Počinjala je nova etapa slična vremenu preživelih posle strašnog rata. Novi dani nisu ni nalik prosperitetu, a šaputanja postaju nepodnošljivi krici. Bila je to istinita priča, s nemogućom ljubavi, u vatrenoj noći, s pedeset nijansi sive. Hoće li 2084. godine, zaista, konačno nastupiti smak sveta?

Mikael je sasvim običan Francuz koji iskreno veruje da dobra knjiga može u potpunosti da promeni život, koji pročita najmanje petnaestak naslova godišnje i na svako duže putovanje ponese po nekoliko, u tom trenutku najčitanijih izdanja. Tako stalno živi zanimljive tuđe živote, umesto svog, prosečnog


Istinska priča u tuđem povezu | Dijaspora | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар