СНИМАК мистериозних белих влакана на стубу на углу Шпанских бораца и Милутина Миланковића у Новом Београду изазвао је лавину коментара на друштевним мрежама. Иако необична, суграђанима и из других крајева града је позната ова појава још одраније, али готово да нема надлежних који се баве њеним пореклом.
Паучина већих размера, чији се дугачки краци лелујају на ветру са бандера, каблова и дрвећа не оставља суграђане равнодушним. Све чешће појављују се у различитим крајевима престонице, али пријаве скоро да не стижу до надлежних.
Тако и на наше питање упућено на више адреса, од Завода за јавно здравље, Завода за заштиту природе до Секретеријата и инспекције за заштиту животне средине, уместо одговора наишли само на чуђење.
Незванично, пријаве никада нису добијене, па тако нису обављене ни анализе о пореклу нити. Неки су тврдили да се можда ради о делу животињске врсте, иако се густина и структура влакана не могу поредити са обичном паучином.
Ова појава се најчешће повезивала са траговима који остављају авиони на небу. Међутим, не оним обичним, већ такозвани кемтрејлс, који се дуго задржавају на небу, чак у облику облака. Они, како тврде поједини теоретичари завере, у себи садрже опасне материје, намењене хемијској контроли броја становништва или пак ублажавања последица глобалног загревања. Неки упозоравају да их не треба ни додиривати, јер воде до тешких кожних обољења.
Било да је теорија завере или не, одговори за разјашњења феномена су потребни. Нарочито када је примамљив за "испитивање" оних највише радозналих - деце.
ВИДЕЛИ АВИОНЕ И ЧУДНЕ ОБЛАКЕ
У КОМЕНТАРИМА на друштвеним мрежама, многи суграђани тврде да је небо било скроз ишарано траговима авиона. Поједини су пак направили импозантне фотографије заласка сунца са чудноватим облацима. Да ли је са њима стигла киша влакана, питање је.
ХЕРЦЕГОВИНА, ФРАНЦУСКА...
БЕЛУ мрежу на пољима видели су мештани Конавоског поља, Мостарског блата у Босни и Херцеговини. У Србији, наводно је "паучина" забележена и у Лозници, али страх од необичне појаве протресао је и југ Француске, када су пре две године почела да падају влакна са неба.