БЕОГРАД - Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Лјајић изјавио је данас да ће "неко плаћати пенале и казне за затварање граница", указујући да је штета српских привредника огромна, али да ће се то тек знати када се види колико робе није испоручено и колико уговора није испоштовано.
Лјајић је рекао да је могуће да ће српски привредници због штете нанете затварањем хрватских граница потражити правду пред хрватским, или међународним судовима. Говорећи о штети због затварања граница, Лјајић је указао како су штету претрпеле и околне земље јер је, како каже, више од 100 турских и 150 македонских, грчких, бугарских камиона било блокирано у колони.
Хрвати процењују да је њихова штета била око милион евра дневно, казао је Лјајић. Он је на РТС-у, казао и да не очекује да ће Хрватска поново покушати да блокира границе, као и да је на одлуку о отварању српско-хрватске границе највише утицао притисак из Брисела.
Лјајић је истакао како су се у Хрватској први пут виделе реакције да се укине неразумна блокада Србији.
"Србија је имала потпуну и неподељену подршку суседа", нагласио је Лјајић.
Према његовим речима, отварањем граница је изгубила политика ината, а битку добила избалансирана политика. Лјајић верује да је ово последњи покушај да се блокирају границе и додаје како је ово Милановићев ауто-гол јер је цела акција, каже, изведена због унутрашњополитичких разлога.
"У Хрватској ако причате против првог суседа добијате поене", оценио је Лјајић, који сматра да ће Србија и даље бити предмет политичке кампање код суседа.